Wie ben ik?

Een kennismaking met de schrijver

Ik ben Jan Mulder, geboren in 1967 in Hindeloopen. Ik kom uit een gezin van 4 kinderen. Na de schoolperiode moest ik als één van de laatsten mijn dienstplicht vervullen. Ik werd daar chauffeur/telexist. Het vrachtwagenrijbewijs kreeg ik in mijn diensttijd.

Ik werd in 1996 touringcarchauffeur en zag de verwoestingen in het Zwarte Woud (rond het jaar 2000) door 2 orkanen die kort na elkaar álle bomen als luciferhoutjes op 3 meter hoogte hebben doen breken. In Tsjechië maakte ik in 2002 mee dat het na 21 uur hard regenen tot overstromingen leidde rond de Moldau (Vltava). We moesten met de bus over een brugdek waarvan ik het wegdek niet kon zien door de stroming van het water erover én eronder. Tegenwoordig ben ik chauffeur in het openbaar vervoer. (een stuk rustiger, inderdaad 🙂 )

Toen de computer betaalbaar werd voor de ‘normale burger’, heb ik zelf mijn eerste pc in elkaar gezet. Het moet halverwege de jaren ’80 zijn geweest. Ik had een MSX (MicroSoft eXtended) computer waar ik me bekend mee heb gemaakt. Toen enkele jaren later het internet zijn intrede deed, werd de ‘wereld’ ineens een stuk groter.

Sindsdien heb ik me steeds meer verbaasd over de gegevens die beschikbaar werden. Ik las de websites over bevolkingsgroei met berekeningen van de WHO, en die berekeningen blijken vandaag de dag te kloppen. Vooral de gevolgen zijn vandaag duidelijk te zien en te voelen: Hetere zomers, langere periodes van droogte; Smeltende ijskappen; Eeuwige sneeuw/gletsjers die smelten; Zeespiegel stijging; Uitsterven van dier- en plantensoorten; Ziektes en plagen die steeds lastiger te bestrijden zijn; Zwaardere stormen, meer stortregens; Steeds grotere woningnood; Meer verkeer en meer files. En het sterven van de bijen. Ik herinner me dat ik mijn ouders heb gevraagd hoe dat in de toekomst moest. Het antwoord krijg ik zelfs tegenwoordig nog regelmatig te horen: “… ach, daar vinden ‘ze’ wel een oplossing voor”. De oplossing is nooit gekomen. Sterker nog, die lijkt verder weg dan ooit.

Ik was lid van Greenpeace en het WNF, en kreeg ook op die manier het nieuws binnen dat het niet goed ging met de natuur op Aarde.

Millinger Waard nabij Ooij

In de jaren die volgden nam ik kennis van steeds meer problemen die ontstonden, maar was me toen nog niet bewust dat deze gegevens vandaag de dag als zeer belangrijk worden gezien. Regelmatig wordt me gevraagd wat de ‘bron’ is van datgene ik vertel. Tja.. die bron ben ik zelf. Ik was erbij!

Rond 2010 heb ik mijn eerste website gemaakt. (https://www.earthinbalance.nl). Deze schreef ik in het Engels en heb, via een vertaal app, de site in zoveel talen vertaald, dat 95% van de wereld de site zou kunnen lezen. Ik voelde me een schreeuwende in de woestijn als ik weer eens zag hoe snel Nederland vol wordt gebouwd, ten koste van natuur en landerijen. Waarom zag niemand anders dit? Ik zocht het internet af en ik kon in eerste instantie geen andere websites over overbevolking of bevolkingsgroei vinden. Later hoorde ik via het nieuws dat er in Nederland een ‘club van 10 miljoen’ zou zijn, die zich bezig hield met overbevolking in Nederland. De website bestaat nu nog als ‘statische site’ in het Engels.

Mijn website werd gevonden door http://www.populationbalance.org en ik heb me bij hen aangesloten. Inmiddels heb ik ook contact gezocht met de club van 10 miljoen (die hun naam hebben gewijzigd in ‘stichting overbevolking’. Een zeer passende naam overigens). Ook hier ben ik donateur van geworden. (http://www.overpopulationawareness.org )

In mei werd ik gevraagd om mee te doen met het project ‘Growthbusters’ (www.growthbusters.org), om samen met anderen, wereldwijd, actief (!) de (bevolkings)groei bespreekbaar te maken. De postercampagne en deze website zijn mijn eerste nieuwe projecten.