Maar… iedereen heeft het toch over groene energie? Dan zal er toch wel iets van waar zijn? Kijk naar al die zonnepanelen, die windturbines en elektrische voertuigen!
Wanneer je iets maar vaak genoeg herhaalt (laat herhalen door anderen), wordt het vanzelf als waarheid aangenomen. We noemen dat het “Illusory Truth Effect“. Helaas komt deze term niet voor in het Nederlands. Vertaald kom je uit op “een waarheid waar veel illusie bij komt kijken”. Wat willen we geloven en waarom willen we dat geloven? De film van Al Gore, ‘aninconvenienttruth’ heeft haar naam aan dit fenomeen te danken. We willen het niet weten, want het is te beangstigend.
Echter, door er dan maar over te zwijgen, en te doen alsof er niks aan de hand is ‘want we kunnen er toch niks aan doen’, maakt de toekomst voor je kinderen / kleinkinderen zeer onzeker.
Hier een stukje vertaald uit het Engelstalige boek ‘bright green lies‘, pagina 193:
Een klein uitleg verklaart één van de fantasieën van ‘de groene beweging die denkt te kunnen blijven doorgaan zoals we altijd deden’: Kijk eens naar transport.
Kijk eens goed om je heen. Wat zie je dan? Als je thuis bent zie je een tafel, stoelen. Een bank en misschien wel een salontafel. Hoeveel vrachtwagens waren nodig om die spullen die je in je bezit hebt te vervoeren? Eerst waren er vrachtwagens die bomen vervoerden naar de verzamelplek (en bulldozers om de paden vrij te maken voor deze vrachtwagens). Diepladers om de bomen op te laden naar de fabriek. Verscheidene wagens om ze van de fabriek naar de distributiecentra te vervoeren, waarna het hout (je tafel) via de meubelwinkel bij je thuis kon worden gebracht.
Trucks en machines in alle soorten en maten waren betrokken bij het maken van je interieur. De metalen van je lamp moesten met zware machines vergaard worden uit ertsmijnen. Daarna het transport naar de smelterij, de fabriek, de groothandel, de winkel, je huis. (en ik sla vele stappen nog over). Je zult geen enkel ding in je inrichting vinden wat niet door trucks is getransporteerd. Sommige dingen wel door 10-tallen vrachtwagens.
Kijk dan eens naar de energie die dit heeft gekost. De diesel heeft een energie-efficiëntie van 42-46 MJ/kg. Een vrachtwagen kan 30.000 kg vracht over 960 km vervoeren voordat het weer moet tanken. Om dat electrisch aangedreven te kunnen, moet de wagen ongeveer 27.000 kg aan accu’s bij zich hebben. Een simpele berekening die laat zien dat dit niet gaat werken. (https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-319-26375-5#about-this-book) Alice J. Friedemann, When trucks stop running: Energy and the future of transportation
Kijk dan nu nog eens met deze andere ogen naar een artikel als deze: In dit artikel wordt zéér lovend gesproken over de elektrische auto. Missen ze niets? Weet je dat nu zeker?
Wordt vervolgd!