RIVERBANKS / BEACH CLEANUP

.

Op 14 en 15 september 2024 organiseer ik een schoonmaakdag van enkele Waalstranden bij Nijmegen

Plastic en andere rommel in de oceanen is een wereldwijd probleem. De verwachting is, dat rond 2040 meer plastic dan vis in de oceanen te vinden is.

Rivieren komen uit in die oceanen. Nadat ik hierover een artikel heb gelezen, kwam ik op het idee om de rivieren in mijn omgeving schoner te maken. Helemaal schoon zal niet lukken, maar voorkomen dat rommel de rivier in waait kan ik wél.

Think Global, Act Local.

Each of us belongs to a watershed, whose waters eventually lead out into the ocean. Your local organization (most likely a not-for-profit) that has taken on the protection of your watershed likely needs volunteers. You can also join the local bay, river, coastline organizations that do similar work.

uit: how degrowth can save the oceans door Matt Orsagh

Denk wereldwijd, handel lokaal.

Ieder van ons behoort tot een gebied waar water naartoe loopt, waarvan het water uiteindelijk de oceaan in vloeit. Uw lokale organisatie (waarschijnlijk een non-profitorganisatie) die de bescherming van uw stroomgebied heeft aangenomen, heeft waarschijnlijk vrijwilligers nodig. Je kunt je ook aansluiten bij de lokale (baai, rivier of kust) organisaties die soortgelijk werk doen.

Tijdens een podcast interview met Josh Spodek heb ik het plan bedacht – alleen of met een groep vrijwilligers- om de stranden van de Rijn in mijn omgeving schoon te maken van rommel. In oktober mag ik nog een keer in de podcast terugkomen om te bespreken hoe het is gegaan.

zaterdag: Waalstrand bij Lent, en richting Oosterhout (stroomafwaarts, rechteroever)

zondag: Waalstrand naast Nijmegen, vanaf Waalbrug, richting Ooij (stroomopwaarts, linkeroever)

Mijn plan is, om zo duurzaam, (Planeet vriendelijk) mogelijk te werk te gaan:

  • Kom zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. Lukt dat niet, probeer dan te carpoolen, of kom op de fiet.
  • Draag schoenen of laarzen die nat mogen worden. Om op het strand te komen loop je eerst door (nat) gras.
  • Neem gebruikte afvalzakken, (boodschappen) tassen en dergelijke mee waar het gevonden afval in gedaan kan worden; Werk je liever met handschoenen, neem die dan ook mee (ik heb wel enkele, maar mogelijk niet genoeg). Voorkom dat we nieuwe dingen moeten gebruiken om vervolgens mee op te ruimen. (Reduce – Re-use – Recycle)
  • Onder de spoorbrug en waalbrug staan afval bakken. Mijn plan was om dat afval gescheiden aan te bieden, maar de DAR heeft me geschreven dat dat niet mogelijk was. Als we het meenemen naar huis kan het natuurlijk wel gescheiden worden aangeboden.
  • Bij de DAR heb ik grijpers mogen lenen. Ook voor kinderen. Bovendien heb ik 10 emmers meegekregen. Dus die hpef je niet zelf mee te nemen.

Ik wil om 10.00 uur beginnen met opruimen. Verzamelen onder aan de trap. Om het strand te bereiken: vanaf Nijmegen, halte veur Lent. Onder de brug door weer de brug op (trappen). Na het eerste stuk de brug weer af. Daar vertrek ik om 10.00.

Richting Nijmegen: veur Lent. Langs het fietspad de brug op en de eerste mogelijkheid naar beneden.

Rond een uur of 12 kunnen we met z’n allen onze -zelf meegenomen- lunch op het strand of bij de Waalbrug nuttigen. Koffie/thee neem ik mee. NEEM ZELF EEN BEKER MEE.

Om de locaties te bereiken met de bus kies je:

  • zaterdag lijn 15. Vanaf het station Nijmegen (vertrek 09.32) richting Lent/Thermion. Uitstappen bij de halte ‘Veur Lent’ (09.42). Dan loop je naar het strand. Ik maak nog een foto van het beginpunt.
  • zondag lijn 8. Vanaf het station Nijmegen (vertrek 9.55) richting Berg en Dal. Uitstappen bij halte ‘Voerweg’ (10.00) Hiervandaan loop je onder de Waalbrug door via de hoge voetgangersbrug naar het Waalstrand. Ik maak ook hier een foto van het beginpunt.